Skriv ut detta Sida

Utbildningar för legitimerade

Yrkesskolan för Massageterapier har specialiserat sig på kompetenshöjande utbildningar inom massage & friskvård. Vi vänder oss även till Dig som är legitimerad och/eller har förkunskaper inom ämnena anatomi och fysiologi. Deltagarna på nedanstående utbildningar är studenter eller yrkesverksamma inom områderna vård, hälsa och idrott. Vi hjälper också hälsoinriktade universitet, högskolor och folkhögskolor att komplettera deras befintliga utbildningar med massage.

Våra utbildningar utvecklar din kompetens inom ett ständigt växande yrkesområde, är tillgängliga i stora delar av Sverige och anpassade både för studenter och yrkesverksamma, är godkända av massageförbund och branschråd och har mer än 99% nöjda kunder!

Vi presenterar nedan våra korta utbildningar först.

Nu ser vi fram emot att få utbilda Dig!

______________________________________________________________________________

Meditape – kinesiologytejpning i medicinskt syfte

Kinesiologytaping är smärtlindrande och lymfdränerande genom ett mikroskopiskt lyft i huden. I den tejpade delen bildas små upphöjningar i huden. Resultatet blir att tryck och irritation tas bort från nervändar och smärtreceptorer och smärtan lindras. Trycket lättar gradvis i det lymfatiska systemet och flödet underlättas, vilket förstärker och påskyndar kroppens egen läkning. Blodcirkulationen ökar och slaggprodukter transporteras bort. Kinesiologytape har den unika egenskapen att den kan hjälpa och stödja kroppen att rehabilitera 24 timmar om dygnet.

Kurskostnad Grundkurs: 1 500:-

Förkunskaper: Legitimerad

Kurskostnad Fortsättningskurs: 1 200:-

Förkunskaper: Grundkurs

Kurslitteratur: Ingår

 ______________________________________________________________________________

Prova-på massage

Vill du, innan du beslutar dig för att gå en längre massageterapeutisk utbildning, prova om massage passar dig? Då ska du gå vår en-dagskurs i massage. Du lär dig först studiematerialet och kommer sedan till skolan för en intensiv dag där vi lägger fokus på ryggen, det område där många upplever problem.  Du kan efter utbildningen massera dina nära och kära på ett professionellt sätt.

Kurskostnad Grundkurs: 5 000:-

Förkunskaper: legitimerad

Kurslitteratur: Ingår

______________________________________________________________________________

Grundkurs i friskvårdsmassage

Våren 2013. Distans 6 veckor varav 1 intensiv lärarledd vecka

Fortsättning på prova-på massagen där vi fördjupar oss i hela kroppens uppbyggnad och funktion, kroppens djupa och ytliga muskler, massagens effekter, kontraindikationer, greppteknik, arbetsställning mm. Du får ett diplom som visar att du genomgått grundkursen och kan efter godkända prov titulera dig friskvårdsmassör och ge behandling i avslappnande syfte.

Kurskostnad Grundkurs: 15 000:-

Förkunskaper: legitimerad

Kurslitteratur: Ingår

______________________________________________________________________________

Micronutritionist

Vårterminen 2013 hel eller halvfart 6 veckor Distans

Kursen ger dig kännedom om -och kunskap i cellnäring. Hälsa börjar och slutar med en frisk cell. Cellen har precis som människan en livscykel med fortplantning, andning, ämnesomsättning, rörelseförmåga. Cellen utgör den minsta enheten för liv bland växter och djur. Människokroppen består av 50 biljoner höggradigt specialiserade celler. Lär dig deras behov för optimal funktion. Du får lära dig allt om cellnäring och hur du erbjuder rådgivning i hur kroppen bäst bibehåller och eventuellt återställer den naturliga näringsbalansen. Man tillämpar kunskaper om hur kosten, vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer, fettsyror och antioxidanter påverkar kroppens anatomi, fysiologi och biokemiska funktioner.

Kurskostnad 10,000:-

Förkunskaper: Legitimerad

Kurslitteratur: ingår delvis

Licensiering: Branschorganisationen Licensierad Svensk Terapeut, BOLST

____________________________________________________________________________

 

Vilka förkunskaper krävs för att få gå utbildningen till medicinsk massageterapeut samt utbildningar med specialiseringar? Dessa utbildningar är endast öppna för dig med förkunskaper i anatomi och fysiologi där det totala antalet studietimmar, både självstudier och den lärarledda tiden, uppgår till minst 320h. Studietimmarna kan vara hämtade från olika studieblock eller utbildningar. Du som är studerande eller yrkesverksam inom följande yrkeskategorier har sannolikt tillräckliga förkunskaper för att få delta i vår specialistutbildningar och utbildningen till medicinsk massageterapeut.

 • Läkare
 • Sjukgymnast
 • Sjuksköterska
 • Arbetsterapeut
 • Idrottslärare
 • Hälsopedagog
 • Biomedicinsk analytiker

Vi rekommenderar vi att du kontaktar oss om du är osäker på om dina förkunskaper är tillräckliga.

Licensierad Medicinsk Massageterapeut

Vårterminen 2013. 10 veckor distans / 2 intensiva veckor lärarledda lektioner.

Bli medicinsk massageterapeut. Utbildningen är framtagen för dig som vill komplettera ditt nuvarande yrke inom vård och hälsa med massageterapi. Efter genomförd och godkänd massageutbildning kan du arbeta med massagen professionellt i cirkulationsfrämjande och avslappnande syfte samt gå med i Branschorganisationen Licensierad Svensk Terapeut.

Omfattning Utbildningen är på 350 timmar fördelat på både lärarledda undervisningstimmar, samt självstudier (massageteori och praktik).

Utbildningen till diplomerad massör är uppdelad i två studieblock; två lärarledda intensivkurser, teoretiska självstudier och praktik i form av 50 st massagebehandlingar. Utbildningen inleds med den lärarledda intensivkursen som är fördelad på fem dagar, måndag-fredag mellan 08.00-18.00. Du kan efter kursens slut arbeta självständigt med friskvårdande massage och har möjlighet att gå med i massageförbund där du kan teckna nödvändiga behandlingsförsäkringar.

Detta krävs för godkänd utbildning Godkända förkunskaper. 100 % närvaro under den praktiska delen av utbildningen. Godkända praktiska färdigheter efter sista kursdagen. Godkända teoretiska kunskaper i form av tentamen. Godkänd praktik, 50 st helkroppsmassager ska genomföras under utbildningen.

Kurskostnad 20,000:-

Förkunskaper: Anatomi och fysiologi

Kurslitteratur: Ingår delvis

Licensiering: Branschorganisationen Licensierad Svensk Terapeut, BOLST

______________________________________________________________________________

Vitalpraktiker -specilist i Vitalmetoden, behandling mot huvudvärk och migrän

Bli Medicinsk Massageterapeut med specialistkompetens för dig som är legitimerad och redan besitter kunskaper i anatomi och fysiologi.

Neurocervikalterapeut -specialist i ryggsmärta

95% av Sveriges befolkning drabbas under någon period i livet av ryggsmärta. Du lär dig i denna kurs smärtlindra, behandla och rehabilitera. Du kommer även få kunskap i hur du ger din patient verktyg för att problemet inte ska återkomma.

Syndesmolog -specialist i led och ligament behandling

Många lider av led och ligamentproblem. Du lär dig massageterapeutiska metoder för att lindra dessa.

Myopatologi

Diffusa smärtsymtom, myofacial smärta och muskelsmärta är vanligt och är den största orsaken till sjukfrånvaro från arbetet. Det anses finnas tre överrepresentativa orsaker till muskelvärk och det är smärta från triggerpunkter.

Sjukdomen fibromyalgi där ett av diagnos kriterierna är smärtpunkter och störd ledfunktion. Utbildningen berör alla orsakerna med betoning på triggerpunkter.

 

Kurskostnad 60 000:-

Förkunskaper: Legitimerad

Kurslitteratur: Ingår delvis

Licensiering: Branschorganisationen Licensierad Svensk Terapeut, BOLST

 

Yrkesskolan för Massageterapiers ämnen, de gröna är obligatoriska i alla våra massageterapeutiska yrkesutbildningar med specialisering:

 • Rörelseorganens anatomi; Latinska termer och grunder, rörelseutslag, histologi, osteologi, allmän ledlära, muskelanatomi, viceralanatomi, cirkulation, nervanatomi, ytanatomi, pulsationer.
 • Massageteknik; Historik, intro muskeluppbyggnad, massagens effekter, kontraindikationer, rörelseorganens sjukdomar, lagen, greppteknik, minutmassage, arbetsställning, svensk klassisk massage, specialtekniker, avslappningsmassage,
 • Undersökningsteknik; Anamnes, inspektion, ryggrad och extremitetsleder: aktivt rörelsetest, passivt rörelsetest, specialtester, palpation, TP, behandling, uppföljning och utvärdering
 • Ansiktsmassage; Efflerurage, dränage, akupressur
 • Käkledsbehandling; Vi behandlar käkledsmuskulaturen inifrån/utifrån munnen
 • Draperingsteknik; Vi lär oss ta emot och drapera kunden med handduk
 • Terapeutisk stretching; Vi stretchar patientens muskler för att motverka störningar i rörelseorganen
 • Elevpraktik; Vi tränar på varandra, ibland med ögonbindel för att träna taktil gnosis
 • Patientpraktik; Vi tränar på “riktiga ” kunder på vår skolklinik
 • Uppsats; Alla elever skall skriva en uppsats i ett relaterat ämne
 • Hälsoföretagare: hälsoföretagande, marknadsföring, företagsekonomi, bokföring, skatteregler
 • Taktil gnosis; Eleverna tränar på varann med ögonbindel, för att lära sig “se” kroppsliga problem med händerna
 • Undersökningsmetodik; Aktiva och passiva rörelsetester
 • Massagemetodisk behandling; Integrering av de olika massagemetoderna
 • Funktionell träning och stretching; Effektiv träning för uppbyggnad av hela muskulaturen
 • Specialisering enlig ovan; Du väljer den specialisering som intresserar dig mest. Efter genomförd grundutbildning kan du bygga på med fler specialiseringar för att få massagebranschens bredaste utbildning.

 

När du efter 20 veckor är klar med din utbildning och skriver minst godkänd på provet får du din licens som verifierar att du är en Licensierad Medicinsk Massageterapeut med specialistkompetens. Du bär din licens på arbetskläderna, för att styrka att du har gått en kvalitetssäkrad utbildning.

 _____________________________________________________________________________ 

Har du av godtagbara skäl som t ex sjukdom missat en stor del av utbildningen tar du igen det som praktik innan du skriver proven.

 

 

Permalänk till denna artikel: http://vitalakademin.com/utbildningar/utbildningar-for-legitimerade/